Sinds 2003 zijn we in Kisgejöc, Eszeny, Nagydobrony, Szürte, en Barkaszó bezig met onze projecten. De plaatsen liggen in een streek genaamd Transkarpatië. Dit is een gebied in het uiterste westen van Oekraïne aan de grens met Roemenië, Hongarije en Slowakije. Het gebied heet zo omdat het vanuit de hoofdstad Kiev gezien aan de andere kant van het Karpatengebergte ligt. Transkarpatië maakt geografisch gezien deel uit van de Hongaarse laagvlakte, beter bekend onder de benaming Puszta.
Door de ligging van deze streek tussen twee economische blokken leeft hier een groot deel van de bevolking in grote armoede. Het gaat hierbij in veel gevallen om Roma die veel in deze streek wonen.

Klimaat
Transkarpatië heeft een gematigd klimaat. Het ligt te ver in Europa om een zeeklimaat te hebben, maar de invloed van de zee is nog teveel merkbaar om over een landklimaat (zoals “over”de Karpaten in Oekraïne en Rusland te kunnen spreken. Het klimaat in Transkarpatië wordt gekenmerkt door relatief warme zomers en koude winters. Neerslag valt het hele jaar door, maar in minder grote hoeveelheden dan in Nederland.
Taal
De officiële voertaal is Oekraïens. Tot en met 1991 was de voertaal Russisch. Deze twee talen lijken overigens veel op elkaar. De meeste mensen kunnen dan ook beide talen verstaan en spreken. In de Transkarpaten wonen veel Hongaren, die onderling Hongaars spreken.
Op scholen in deze streek wordt in het Hongaars lesgegeven met het Oekraïens als tweede taal.
Kerk
Verreweg de grootste kerk in Oekraïne is de Oekraïens Orthodoxe Staatskerk. Deze kerk kan men onder de “Oosters Orthodoxe Kerk” scharen. Deze z.g. oosterse kerken hebben dezelfde oorsprong als de westerse kerken, nl de ‘oerkerk’ van Jeruzalem.
Typerend voor de Oosters Orthodoxe kerk is de grote aandacht voor de liturgie: de diensten zijn plechtig en duren vaak lang; de mensen staan met hun gezicht naar het oosten waar zich het altaar en de iconenwand (ikonostase) bevinden. Het gebruik van iconen neemt een belangrijke plaats in, zowel in de kerk als bij de mensen thuis.
In Transkarpatië, het gebied waarin wij dus verblijven, neemt de Hongaars Gereformeerde kerk (calvinistisch) een belangrijke plaats in. Enkele honderdduizenden etnische Hongaren wonen in dit deel van Oekraïne als gevolg van de opsplitsing van Hongarije na de eerste wereldoorlog. Ongeveer 85% van hen behoort in dit gebied tot deze kerk. Naast een kleine actieve kern, komen de meeste mensen naar de kerk voor de ‘ceremoniën des levens’: dopen, trouwen en rouwen.
De zigeuners behoren meestal tot de kerk waar de meerderheid van de gemeenschap lid van is. Verder zijn er een aantal charismatische bewegingen in dit gebied actief.
De Rooms Katholieke kerk neemt in deze streek een bescheiden plaats in.