Nieuwsbrief maart 2015: Armoede

Deze winter is de armoede in Ukraïne groter dan in de voorgaande jaren. De vorige president heeft vooral goed voor zijn vrienden en voor zichzelf gezorgd. Door gebrek aan overheidsgeld en doordat de president geen aansluiten wilde hebben met het vrije westen van Europa, is er vorig jaar een volksopstand geweest in Kiev. We kennen allemaal de beelden die dit opriep. De betekenis voor de gewone burger is echter niet echt doorgedrongen. Mensen die geen werk hebben zijn aangewezen op steun van bijvoorbeeld de kerken. In het westen van het land is dit hoofdzakelijk de Hongaarse reformatorische kerk. Hoe verder je naar het oosten gaat, hoe groter de invloed wordt van de Ukraiens Orthodoxe kerk en van de Ukraiens Katholieke kerk wordt. Voor niemand is het een vetpot.

De scholen worden officieel door de staat gefinancierd. Dat geld loopt via de gemeentes. Bij gebrek aan geld is alles maar montjesmaat. De maaltijden voor de leerlingen op de scholen wordt eveneens door de staat gefinancierd. Als een school een goede keuken heeft, heeft men geluk. Als de school geen goede keuken heeft, wijst de staat een leverancier voor maaltijden aan. Dat kan goed treffen, maar men kan ook pech hebben.

De school in Barkaszo is zo arm, dat men zelfs geen bankrekening heeft. De meeste ouders kunnen geen eigen bijdrage voor de maaltijden of voor andere zaken betalen. Toch slaagt de directie met veel inventiviteit en steun van anderen erin om een veilige sfeer in een schoon gebouw te maken. Vorig jaar hebben wij keuken apparatuur verzonden. Dat moest via een niet gebruikelijke weg, omdat er anders heel veel invoerrechten betaald moeten worden. Een school en zeker zo’n arme school wordt net geacht over zulke professionele apparaten te beschikken. De douane gaat ervan uit dat wat wij willen invoeren professionele apparatuur is. Daarvoor moet betaald worden.

In het weekend van 23 t/m 25 januari gaan 3 bestuursleden van het CUC naar Ukraïne om afspraken te maken voor de komende zomer. Het liefst gaan we in Ukraïne werken, omdat men het daar het meest nodig heeft. We hebben ook een afspraak met een liefdadige instelling in Hongarije. Zij werken voor vluchtelingen, voor daklozen en voor Roma. We gaan kijken of we hen eventueel kunnen helpen, als we niet naar Ukraïne kunnen.

Zondag 25 januari is ’s avonds om acht uur een bijeenkomst voor jongeren die belangstelling hebben om komende zomer mee te gaan. De zomerreis is van 4 t/m 14 juli 2015. De meeste jongeren zijn per brief geïnformeerd. Als je geen brief ontvangen hebt, maar wel belangstelling hebt ben je ook welkom.

Namens het Colmschate Ukraïne Contact,

Jaap de Bruijne