Nieuwsbrief december 2014: Einde van het jaar

Het is een goede gewoonte om aan het einde van het jaar nog eens even terug te kijken. Zijn alle plannen gerealiseerd? Is alles goed gegaan? Waar zijn losse eindjes blijven liggen en hoe pakken we die weer op?

Heel veel is dit jaar niet goed gegaan. We hadden een enthousiaste groep jongeren bij elkaar. Toen de eerste opstanden uitbraken hadden we nog geen idee dat we de reis moesten afzeggen. Achteraf denk ik dat het goed is dat we met elkaar besloten hebben niet te gaan. In het gebied waar wij werken is het nog steeds rustig. Dat kun je hier echter niet uitleggen, als de kranten en het journaal bol staan van de onrust die over het land gaat. In mei hebben Roelof en ik een bezoek gebracht aan Barkaszo en aan NagyDobrony. We hebben geld achtergelaten om te zorgen dat sommige dingen gewoon door kunnen gaan, met plaatselijke werkkracht. Nu blijkt dat dat veel te weinig was. De geldontwaarding gaat zo snel dat het geen zin heeft ter plaatse geld te pinnen. Gelukkig blijkt het kindertehuis te beschikken over een Euro rekening. Als we daar Euro’s op storten kan men het mondjesmaat opnemen, zodat de waarde blijft behouden. Een van de zaken die ook minder goed zijn gegaan is het overbrengen van spullen om daar te kunnen werken. Als je iets wil invoeren in Ukraïne, moet je daar invoerrechten over betalen, ook als het om hulpgoederen gaat. We zijn aan het kijken hoe we dat moeten aanpakken.

In het najaar hebben we gesproken met mensen van de stichting HOE. We gaan samen met hen kijken of en hoe we het kindertehuis kunnen helpen aan een goede keuken. Dat wordt een te groot project om alleen te kunnen doen. Als alles goed gaat kunnen we dan komende zomer werken met een ploeg bij de school in Barkaszo. Daar kunnen we ook op het terrein kamperen. Een deel van onze groep kan dan helpen bij de keuken in het kindertehuis.

Voor de zekerheid gaan we in januari een project bezoeken in Hongarije, zodat als het niet verantwoord is om naar Ukraïne te gaan, we toch aan het werk kunnen voor mensen die het minder goed in het leven getroffen hebben. In Hongarije is de discriminatie van Roma nog steeds erg groot. Het project dat we op het oog hebben zorgt voor een goede onderwijs situatie voor Roma kinderen. ONDERWIJS IS NOG STEEDS HET BESTE WAPEN TEGEN ARMOEDE.

Om alles te kunne financieren hebben we weer de jaarlijkse oliebollenactie. Alle acties het jaar door helpen om de financiën rond te krijgen.

We danken iedereen die ons zo voortreffelijk steunt en wensen u aangename feestdagen en een voorspoedig 2015.

Namens het Colmschate Ukraïne Contact,
Jaap de Bruijne