Nieuwsbrief augustus: Enthousiaste jongeren zetten door ondanks tropenrooster

Een kort verslag van de CUC jongerenreis in juli naar Hongarije.

Zaterdags na de uitzwaaidienst, geleid door Clazien Broekhof en Walter in de Titus Brandsmakerk, zijn 11 jongeren en 7 volwassenen vertrokken naar een school in het dorp Abaujker in noord-oost Hongarije. Met een erg gezellige groep, jongeren en leiding, is ondanks het warme weer veel werk verzet. Het contact met de Hongaarse scholieren verliep wat minder voorspoedig dan we hadden gehoopt. De scholieren kwamen van ver, soms meer dan een uur reizen met bus en trein, moesten daardoor ook weer op tijd terug. Verder blijft de taal een barrière om zomaar een praatje aan te gaan met vreemden. Toch hebben verschillende Hongaarse jongeren geholpen met schilderen en timmeren.

cuc1Vanwege de hoge temperatuur, 35 – 38 graden, werd een tropenrooster ingesteld, opstaan om 6 uur en om 8 uur aan het werk. Toch bleven de enthousiaste jongeren lang door werken waardoor er lange werkdagen werden gemaakt. En vroeg naar bed gaan zat er ook niet altijd in.

In het internaat van de school, een oud landhuis, zijn de muren van grote slaapkamers gesaust, deuren en kozijnen geschilderd, defecte mengkranen en douchekoppen vervangen in badkamers, toegangshek ontroest en geschilderd en zittingen van banken op het terrein vervangen en geschilderd. Leuke bijkomstigheid was dat in de loop van de week medewerkers en leerkrachten van de school ook kwamen schilderen. Alle geplande werkzaamheden hebben we voor ons vertrek kunnen afronden.

Op de warmste dag werd een excursie georganiseerd met als hoogtepunt bezoek aan een zwembad.

Zondags waren wij uitgenodigd door de predikant, die ook les geeft op de school, om in zijn kerk de dienst mee te maken. Hij heeft ons een belangrijk aandeel in de dienst toebedeeld, met spelen op viool en piano, schriftlezing en zingen van ons lied dat we elke morgen ook bij de dagopening gebruikten. Aansluitend aan de dienst zijn we op bezoek gegaan bij een tehuis voor meisjes en vrouwen die meervoudig gehandicapt zijn. Dat maakt elk jaar weer een enorme indruk op de reizigers. Wij kennen daar het hoofd van de technische dienst, een Nederlander, die ons ook adviseert over de projecten in Ukraine. Na een zeer geslaagde reis werden we in Colmschate na 10 dagen opgewacht door ouders en vrienden.

Dagelijks hebben de jongeren een verslag geschreven en zijn er foto’s aan toegevoegd die via het volgende internet zijn te openen. https://cuczomerreis.wordpress.com

Projecten

Ondanks dat wij al twee jaar niet met een groep jongeren naar Ukraine zijn geweest, blijven we er nog wel actief. In Barkaszo wil en de vloer van de sportzaal vervangen door beton, zodra het plan en de prijsopgaaf gereed is financiert het CUC de kosten. De keuken van de school is in 2014 al voorzien van goede gebruikte kooktoestellen uit Nederland.

Een tweede project waar al enige tijd aan voorbereiding aan vooraf ging, is de complete vervanging van keukenapparatuur voor het kindertehuis in Nagydobrony. De stichting Hulp Oost Europa zorgt voor de bouwtechnische aanpak. In dit kindertehuis worden ca. 75 meisjes opgevoed tot ze zelfstandig zijn, die geen band meer hebben met hun ouders of wees zijn.

Het kindertehuis in Nagydobrony vormt al sinds 2002 onze basis in Ukraïne. Tijdens onze CUC zomerreizen zorgt de directeur voor veel oplossingen en heeft hij de contacten gelegd voor onze projecten. Tijdens onze werkbezoeken vinden we daar een gastvrije logeerplaats.

cuc3cuc2cuc5 cuc4