Update vanuit Oekraïne (Barkaszo / Nagydobrony) woensdag 2 maart 2022

De school van Barkaszo is er op voorbereid om 70 vluchtelingen op te vangen. Er is nog niet duidelijk wie van hen op doorreis is, maar de meesten zullen voorlopig blijven en het worden er vast meer. Daarnaast verstrekt de school nu maaltijden aan hulpbehoevenden. We gaan kijken of we de school hierbij financieel kunnen ondersteunen.

Het bericht van de oorlog veroorzaakte grote paniek in het meisjestehuis van Nagydobrony. De oudere meiden met een paspoort zijn naar Hongarije gevlucht en worden opgevangen door vrienden en kennissen. Het vertrek van de oudere meiden veroorzaakte weer grote paniek onder de gehandicapte meisjes.

Ondertussen was de directeur van het meisjestehuis ondergedoken omdat hij een oproep had ontvangen voor het leger.

Op zaterdag is besloten, dat hij met 8 gehandicapte meisjes moest vluchten. Dat is een lange spannende tocht geworden, maar het is gelukt.

Ze worden opgevangen in een bejaardentehuis in Hongarije. Er wordt goed voor ze gezorgd en de meiden worden beziggehouden met verschillende taakjes.

In het tehuis zijn een paar meisjes opgehaald door hun vluchtende ouder(s) en verder worden er vluchtplannen gemaakt, voor als de oorlog tot in Transkarpatië komt. Laten we hopen dat dat nooit gaat gebeuren. Ondertussen spelen de kleintjes buiten en knutselen veel.

We hebben regelmatig contact met het meisjestehuis en horen dat het op zich gezien de situatie goed gaat met de meisjes. We zijn op dit moment aan het inventariseren wat precies nodig is ter plekke en verwachten hier snel antwoord op. Zo gauw we meer informatie hebben zullen we dat hier publiceren.